rzuty przed/po

projekt 2016, autor: Ewelina Ziajkowska

138 m² w nowym apartamentowcu z widokiem na willową zabudowę Starego Mokotowa.  Mieszkanie dla małżeństwa z kilkuletnim dzieckiem.

Zastany układ ścian wymagał zasadniczej korekty. Długi i ciemny hol, niepotrzebne podziały architektoniczne oraz wąskie, mało ustawne pokoje tworzyły przestrzeń niewygodną i niewystarczająco reprezentacyjną jak na ten metraż i tę lokalizację mieszkania. Zdecydowano o wyburzeniu kilku ścian oddzielających hol od salonu, a jedną z nich zastąpiono nową – ażurową. Uzyskano dużą wolną od zbędnych podziałów przestrzeń, a wchodzących do mieszkania witać mógł imponujący widok za oknem.

Rysunek posadzki wprowadził natomiast podział przedpokoju na dwie części - dzienną, dostępną gościom oraz nocną, prywatną. Zabieg ten optycznie skrócił przedpokój o połowę. 

W pokoju sąsiadującym z salonem stworzono gabinet, który miał pomieścić pokaźną bibliotekę. Pomieszczenie zdecydowano połączyć dwupołaciowymi drzwiami z salonem, zwiększając tym samym jego powierzchnię oraz usprawniając komunikację po mieszkaniu.

Przeniesiono i powiększono także garderobę, która w pierwotnym planie była niewielka. W nowej aranżacji zlokalizowana została w samym środku mieszkania by zapewnić do niej zbliżoną odległość ze wszystkich pokoi, łazienek oraz nowo powstałej pralni.

© 2016 by mam plan studio